Komunikaty prasowe

FM Logistic powołuje Olega Alchamowa na stanowisko dyrektora zarządzającego na Rosję

Na stronie 28 września, 2021

Brazylia – FM Logistic mianowało Olega Alchamowa na stanowisko Dyrektora Zarządzającego na Rosję. Od kwietnia 2021 r. jego obowiązki będą obejmować kierowanie zespołem wykonawczym w Rosji z bezpośrednim nadzorem 8000 pracowników, ogólny rozwój biznesu i operacje w kraju. Oleg Alkhamov będzie podlegał Christophe’owi Menivardowi, członkowi komitetu wykonawczego grupy odpowiedzialnemu za Europę Wschodnią (Rosja, Ukraina, Rumunia) i inne strategiczne projekty rozwojowe.

Oleg Alkhamov większość swojej kariery grał w branży FMCG i handlu detalicznego, ostatnio w Auchan Retail. Do francuskiego detalisty dołączył w 2008 roku i kolejno zajmował stanowiska kontrolera finansowego, głównego księgowego, kontrolera finansowego holdingów grupy (2011-12) i dyrektora finansowego (2012-2015). W latach 2015-2017 Oleg był dyrektorem zarządzającym dywizji hipermarketów Auchan Retail w Rosji, zanim w 2017 roku dołączył do centrali korporacyjnej we Francji jako dyrektor ds. wydajności grupy.

Jego wcześniejsze doświadczenia obejmują stanowiska finansowe w Rosji we francuskiej firmie spożywczej D’Aucy i Energoremont. Oleg Alkhamov ukończył ekonomię na Uniwersytecie Przyjaźni Narodów Rosji w Moskwie i posiada tytuł MBA w ramach programu Mazars TheNextMBA.

Oleg Alkhamov mówi trójjęzycznie po rosyjsku, francusku i angielsku.

„Wiedza Olega z pierwszej ręki na temat wyzwań stojących przed branżą handlu detalicznego i towarów konsumpcyjnych, jego doświadczenie w osiąganiu doskonałości operacyjnej oraz jego przenikliwość finansowa wzmocnią nasze usługi dla klientów w Rosji, budując wiodącą pozycję wypracowaną przez FM Logistic”, powiedział Christophe Menivard, członek komitetu wykonawczego.

„Cieszę się, że dołączę do zespołu FM Logistic w tym kluczowym momencie rozwoju handlu wielokanałowego. Portfolio klientów firmy jest imponujące, a jej zaangażowanie w znajdowanie rozwiązań dla bardziej zrównoważonych łańcuchów dostaw jest przekonujące”, powiedział Oleg Alkhamov, dyrektor zarządzający Rosja, FM Logistic Do klientów FM Logistic w Rosji należą Obi, Haribo, Etam, Nespresso, Metro oraz wiele renomowanych marek luksusowych i kosmetycznych.

O FM Logistic

Założona we Francji w 1967 roku firma FM Logistic jest niezależną, rodzinną firmą, która świadczy wielokanałowe usługi logistyczne dla firm z branży FMCG, handlu detalicznego, kosmetyków i kosmetyków, produkcji przemysłowej i opieki zdrowotnej. Jej usługi obejmują magazynowanie, fulfilment, co-packing, transport drobnicowy, logistykę ostatniej mili oraz usługi specjalistyczne, takie jak rozwiązania logistyczne dla sklepów bez opakowań. Działa w 14 krajach w Europie, Azji i Ameryce Łacińskiej. Osiągnęła przychody w wysokości 1,43 mld euro w roku podatkowym do marca 2020 r. i zatrudnia ponad 27 500 pracowników FTE.

Kontakt z mediami

Cyrille Gibot, FM Logistic
Tel: +33 6 45 99 91 58,
cgibot@fmlogistic.com

Czy ta treść była interesująca, przydatna?